Waarom houtpellets - Voordelen

Als u zich beraadt over aanschaf van een houtpelletkachel of het aanpassen van uw huidige verwarmingsinstallatie is het wel zo handig om op de hoogte te zijn van de voordelen van houtpellets. Want waarom zou u houtpellets gaan gebruiken in plaats van C.V. of een houtkachel? Nu, wij kunnen u een hele waslijst aan voordelen geven en dat doen we dan ook graag. Grofweg zijn er 3 soorten voordelen van houtpellets: Milieuvriendelijk, Besparend en Praktisch:

 

hout pellets milieuvriendelijk

De voordelen van houtpellets: Milieu

Vergeleken met andere stookopties, zijn houtpellets zeer milieuvriendelijk. Houtpellets zijn goedbeschouwd Co2-neutraal, omdat:

 • Houtpellets gemaakt worden van houtresten, omgevormd tot homogene maatvaste pellets. Dit bespaart afval en zorgt voor een optimaal gebruik van hout. Overigens is het meerendeel van houtpellets niet afkomstig van gekapt hout, maar van houtafval etc.
 • Bomen op natuurlijke wijze koolstofdioxide uit de lucht opnemen
 • Bij verbranden deze koolstofdioxide weer vrijkomt en het biologisch proces weer van voren af aan begint, in tegenstelling tot verbranding van fossiele brandstoffen, waarbij nieuwe koolstofdioxide die eerder ondergronds was opgesloten toegevoegd wordt aan de atmosfeer.
 • Houtpellets een uitzonderlijk hoog rendement hebben, wat betekent dat een zeer hoog gehalte verbrandt. Deze verbranding is zelfs efficienter dan natuurlijke compostering in een bos.
 • Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Er zijn dus geen kunstmatige middelen of materialen aan toegevoegd.
 • Eén persoon door het maken van de overstap naar houtpellets, dezelfde hoeveelheid fossiele brandstoffen kan besparen als dat u de overstap zou maken naar het rijden van een hybride-auto voor één jaar!

 

 

 

besparen

De voordelen van houtpellets: Brandstofbesparend

Door een palletkachel te gebruiken of pellets te gebruiken in uw houtkachel o.i.d. kunt u flink besparen op uw energierekening! Natuurlijk is de precieze besparing afhankelijk van de kachel, van uw isolatie en, niet onbelangrijk, van uw verbruik. Maar we kunnen u wel de volgende vuistregels en tips meegeven:

 • Pellets zelf hebben een hoger rendement, wat betekent dat u met minder brandstof méér warmte heeft
 • Vergeleken met conventionele vloeibare en gasvormige brandstoffen, kan het gebruik van pellets leiden tot een enorme besparing op de stookkosten, tot meer dan 50%. Terwijl hout in zijn natuurlijke staat een thermisch vermogen van 4,4 kW / kg heeft, hebben Pellets een thermisch vermogen van 5,3 kW / kg. 
 • Hoe meer energiebehoefte de pelletkachel binnen uw huis kan overnemen, hoe meer u bespaart. Dit klinkt logisch, maar of u 30% of 80% van uw energiebehoefte kan overnemen maakt een enorm verschil uit! U kunt zodoende overwegen om een grotere pelletkachel of zelfs een CV-kachel op pellets aan te schaffen. Hiermee kunt u de volledige energiebehoefte overnemen.
 • Indien u elektrisch kookt en een CV-kachel op pellets aanschaft, heeft u zelfs helemaal geen gasaansluiting meer nodig! 
 • Een snelle vergelijking van gas vs. hout pellets: 1 m3 gas levert circa 10 kW/u energie vs. 1,8 kg. pellets levert ca. 10 kW/u energie.
 • Heeft u een bedrijf / bedrijfspand? U kunt dan bedrijfsmatig financieel voordeel hebben via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met de EIA bespaart u zowel op de energiekosten als op de inkomsten- of vennootschapbelasting. En als u een biomassaverbrandingsinstallatie aanschaft, kunt u maar liefst 44% van de investeringskosten van de fiscale winst van uw onderneming aftrekken.

 

 

pelletkachel

De voordelen van houtpellets: Praktisch

Dit punt krijgt doorgaans niet de aandacht die het verdient. Maar pellets zijn bijzonder praktisch. Stelt u zich eens voor:

 • Er blijft na verbranding van pellets slechts 1% as over
 • De pellets voert u gemakkelijk aan via een handige lade of luik (afhankelijk per kachel). Dit betekent dat u vrijwel nooit de deur tijdens gebruik hoeft te openen. Dit scheelt een hoop stof, vonken, rook, stank en roetvlekken. 
 • Pellets nemen veel minder ruimte in beslag dan haardhout 
 • Gebruiksvriendelijk: u voert de pellets per zak aan: doorgaans gaat er precies ±14-15kg in uw kachel. Verder zijn de meeste kachels zelfregulerend: u hoeft zelf zeer weinig te doen of in te stellen, afhankelijk van de kwaliteit kachel.
 • Pellets vergaan niet. De kwaliteit blijft prima in stand, ook langere tijd. Enige punt van aandacht is een droge opslag, meer hierover leest u bij "de opslag van houtpellets". 

 

 

Overtuigd van de voordelen van houtpellets?

Houtpellets kopen